Софийският градски съд осъди Столична община заради това, че е допуснала

...
Софийският градски съд осъди Столична община заради това, че е допуснала
Коментари Харесай

Осъдиха Столична община за мръсния въздух в София

Софийският градски съд осъди Столична община заради това, че е позволила редовно превишаване на финните прахови частици в града. Съдебното решение е по делото, заведено преди 4 години от гражданската организация " Група за чист въздух " поради мръсния въздух в София и несъответстващите ограничения на столична община в интервала 2015-2017 година

В решението на съда се показва още, че общината не е приела настояща стратегия за ръководство на качеството на въздуха, както и не е изпълнила изцяло задължението си да осведоми обществото по отношение на качеството на атмосферния въздух. Нещо повече, в период от 12 месеца от влизане в действие на правосъдното решение Столична община би трябвало да въведе стимули за потребление на различни способи за отопление и да направи оценка в бранш превоз, както и да направи разбор за опциите за етажни паркинги и увеличение на буферните паркинги, както и създаване на цялостна велосипедна мрежа. 

Решението на Софийски градски съд не е дефинитивно и предстои на ожалване пред административния съд в двуседмичен период от връчването на страните. 

Миналия месец, по време на последното правосъдно съвещание по делото, юристът на " Група за чист въздух " Димо Господинов съобщи, че е потвърдено, че има завишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха и уточни, че има два метода при решаването на проблема - в случай че се одобри, че общината носи отговорност всякога при превишаване на нормите, или в случай че се желае да се потвърди нарушаване на съответно обвързване, което общината не е изпълнила. Господинов акцентира, че и двете към този момент са потвърдени, а общината освен че не е приела стратегия за качеството на въздуха, само че и самата стратегия не дава отговор на условията и нормите.  

По време на съвещанието стана ясно още, че Столична община е платила 108 хиляди лева за адвокатски услуги на бранител, който да съставлява общината по делото против мръсния въздух в София и претендира Софийският градски съд (СГС) да излезе с решение, с което освен общината да не носи отговорност и да не бъде глобена, само че и да възвърне разноските за юрист. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР